02 Aug

„Padajúce hviezdy“ či meteorický roj Perzeidy?

Dátum: 02.08.2023
Kategória: Obloha

          V auguste sa leto prehupne do svojej druhej polovice a s ním sa blíži aj vrchol letnej astronomickej sezóny. Ide o meteorický roj Perzeidy, ktorý pravidelne každý rok vrcholí okolo 12. augusta.

          Ľudia si v minulosti všimli, že tieto „padajúce hviezdy“ sa vyskytovali okolo sviatku svätého Vavrinca a preto ich začali nazývať „slzy svätého Vavrinca“. V skutočnosti to nie sú žiadne slzy ani padajúce hviezdy, ale malé kamienky a zrnká prachu, ktoré pri svojich obehoch okolo Slnka zanechala dlhoperiodická kométa 109P/Swift-Tuttle.

          Roj Perzeíd je aktívny každoročne približne od polovice júla do polovice augusta, kedy Zem prechádza oblakom týchto drobných častíc. Výsledkom preletu malej častice zemskou atmosférou je žiariaca stopa, ktorú nazývame meteor. Názov Perzeidy dostali podľa súhvezdia Perzeus, v ktorom sa nachádza radiant tohto meteorického roja, t.j. miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo meteory vyletujú. Sú rýchle, jasné a často za sebou zanechávajú stopu.

          V roku 2023 nastane ich maximum 13.8. o 9:30 LSEČ, nábehovú hranu však bude možné sledovať počas celej noci z 12. na 13. augusta. Tento rok budú výborné pozorovacie podmienky z hľadiska fázy Mesiaca, ktorý bude krátko pred novom a tým pádom nebude rušiť pozorovanie.

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader