11 Dec

Ponuka hvezdárne

Dátum: 11.12.2007
Kategória: Činnosť
V rámci našej činnosti Vám ponúkame:
    • veľkoplošnú projekciu videoprogramov z oblasti astronómie, kozmonautiky, ekológie a prírodných vied
      prezentácie a súbory obrázkov sprevádzané živým slovom, videosekvencie a filmy
    • večerné pozorovanie oblohy podľa aktuálne zverejnených termínov (za jasného bezoblačného počasia)
      Pozorovanie začína prehliadkou oblohy na terase hvezdárne s odborným výkladom demonštrátora – astronóma, potom nasleduje presun do kupoly, kde prebieha pozorovanie jednotlivých objektov ďalekohľadom podľa momentálnej viditeľnosti planét, Mesiaca a ostatných vesmírnych objektov ako sú dvojhviezdy, hmloviny, hviezdokopy a galaxie. Pozorovanie sprevádza demonštrátor slovným popisom objektov a ukážkami ich fotografii vytvorených pomocou veľkých ďalekohľadov, alebo sond. Demonštrátor ochotne odpovie na všetky otázky návštevníkov.
    • pozorovanie fotosféry Slnka za jasného dňa
      pozorovanie prebieha v hlavnej kupole hvezdárne pomocou ďalekohľadu buď projekciou, alebo priamo cez slnečný filter.
    • pozorovanie večernej oblohy i priamo u Vás prenosným ďalekohľadom
      prenosným ďalekohľadom Vám priblížime objekty nočnej oblohy priamo u Vás.
    • prednášky na doplnenie školského učiva
      Tieto prednášky sa konajú na základe objednávky podľa vybranej témy. Sú doplnené premietaním obrázkov a filmov. Konajú sa buď v posluchárni, alebo priamo na škole, alebo u iného objednávateľa. Audiovizuálnu techniku zabezpečí hvezdáreň.
    • prednášky pre verejnosť
      Konajú sa v posluchárni hvezdárne, v MsKS a pod. na zaujímavé a aktuálne témy
    • programy v prenosnom digitálnom planetáriu
      oboznámenie sa s hviezdnou oblohou, pohybmi Zeme, planétami slnečnej sústavy, galaxiami a vesmírom pomocou digitálneho prenosného planetária - konajú sa u objednávateľa.
    • besedy
      Beseda nasleduje po každej prednáške, nakoľko každá téma vzbudí u poslucháčov nové otázky.
    • výstavy
      Po vyhodnotení okresného kola výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“, si môžete najlepšie práce prezrieť tradične v marci v galérii Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach. Pri príležitosti rôznych výročí a medzníkov pripravujeme ďalšie panelové výstavy.
    • stretnutia so zaujímavými ľuďmi
      Naše pozvanie v minulosti prijali ľudia ako sú Jiři Grygar, Vladimír Remek, Igor Kapišinský, či Marcel Grün. Budeme sa snažiť dostať do Michaloviec aj ďalších vedcov a popularizátorov astronómie a kozmonautiky
    • semináre pre učiteľov
      Astronómia je dynamická veda, ktorá prináša denne nové poznatky a práve tieto odovzdávame učiteľom zemepisu, prírodopisu, fyziky a prírodovedy na našich seminároch
    • tábory a expedície
      Počas letných prázdnin realizujeme Denný letný astronomický tábor pre žiakov základných škôl, na ktorom prebieha bohatá činnosť počas celého týždňa. Deň je vyplnený teoretickým zoznamovaním sa s vesmírnymi telesami, súťažami, táborovými hrami, športom, turistikou a tvorivými dielňami. Stredoškoláci sa v období aktivity meteorického roja Perzeíd zúčastňujú na Letnom astronomickom praktiku. Počas roka organizujeme niekoľko expedícii zameraných na zdokonalenie sa v praktickom pozorovaní a na sledovanie a zaznamenávanie meteorov.
    • krúžková činnosť
      Pri hvezdárni pracujú dva astronomické krúžky. Žiaci základných škôl sa stretávajú každý utorok o 14:30 hod. a stredoškoláci každú stredu o 15:30 hod. Vtedy prebieha teoretické vyučovanie. Praktické skúsenosti získavajú členovia krúžkov počas sporadických víkendových pozorovaní a starší na expedíciách. Ochotne pomôžeme aj vedúcim astronomických krúžkov pri školách.
    • súťaže
    • “Čo vieš o hviezdach“ je vedomostná súťaž prebiehajúca v troch vekových kategóriách, ktorá začína okresným kolom, pokračuje krajským a vrcholí celoslovenským kolom organizovaným Slovenskou ústrednou hvezdárňou v Hurbanove.
    • “Vesmír očami detí“ je dvojstupňová výtvarná súťaž pre deti zaradených do piatich kategórií.

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader