27 Mar

Uskutočnil sa u nás Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024

Dátum: 27.03.2024
Kategória: Podujatia

17. marca 2024 sa v našej hvezdárni konalo podujatie k Medzinárodnému dňu hvezdární a planetárií 2024. Pre našich návštevníkov sme si pripravili program plný zábavy, ale aj vzdelávania a popularizácie astronómie, kozmonautiky, a meteorológie.
Zaujímavé aktivity čakali hostí hneď pri vstupe do areálu hvezdárne. Deti mohli hádzať lopty do „čiernych dier“ alebo triafať „slnečné škvrny“. Na terase sa mohli vyfotografovať pri fotostene nášho mimozemšťana. V areáli bol nainštalovaný planetárny chodník s modelmi a popismi planét slnečnej sústavy.
V budove hvezdárne zase našich návštevníkov čakali tvorivé dielne, kde si napríklad mohli vyrobiť svoje vlastné UFO, k dispozícii boli deťom vesmírne omaľovánky, všetci si mohli taktiež obzrieť svietiace modely planét či modely vesmírnej techniky.
Na terase hvezdárne sa nachádzali hračky na solárny pohon, hostia si mohli pozrieť našu meteorologickú stanicu a vypočuť si ako funguje, alebo sa zapojiť so skladania puzzle s vesmírnou tematikou. Nemenej zaujímavou aktivitou boli rôzne hlavolamy a fyzikálne pokusy. Súčasťou programu na terase bola aj prezentácia prenosných ďalekohľadov Celestron a Lunt, vďaka ktorým mohol každý pozorovať Slnko, a neskôr aj Mesiac. Počasie nám prialo, pretože sa tesne pred začiatkom podujatia vyčasilo, takže sme mohli pozorovať Slnko nielen prenosnými ďalekohľadmi, ale aj formou projekcie vo veľkej kupole ďalekohľadom Coudé.
V priebehu troch hodín našu hvezdáreň navštívilo takmer 200 návštevníkov, tohtoročný medzinárodný deň hvezdární a planetárií tak môžeme považovať za vydarený.

Veríme, že sa v podobnom duchu stretneme aj budúci rok, už teraz sa na Vás tešíme.

k článku pripájame fotogalériu z podujatia.

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader