04 Mar

Astronómia na diaľku

Dátum: 04.03.2021
Kategória: Činnosť

Na tejto podstránke budeme zverejňovať krátke videá, akési stručné prednášky na rôzne, najmä aktuálne, astronomické témy, ďalej vystrihovačky pre žiakov ZŠ a pod.

Ďalšie video je o šírení svetla, o svetle a tieni, zatmeniach Slnka a Mesiaca a o fázach Mesiaca.

Nasledujúce video je druhým dielom "Pohybov oblohy" a informuje všeobecne o vzájomných konjunkciách planét a konkrétne o tej poslednej z 21.12.2020, o tesnej konjunkcii Jupitera a Saturna.

Dnešnú našu novú vystrihovačku "Astronóm" si môžete stiahnuť vo formáte pdf po kliknutí na obrázok a vytlačiť si ju. Postupujte podľa návodu na prvej strane v stiahnutom dokumente.

Vystrihovačku "Výška Polárky" si môžete stiahnuť vo formáte pdf po kliknutí na obrázok a vytlačiť si ju. Potom ju stačí podlepiť tvrdým papierom, zložiť a používať podľa návodu v stiahnutom dokumente.

Nové video ukazuje pohyb oblohy, pohyb planét po oblohe a vysvetľuje tzv. aspekty planét - vzájomné polohy Slnka, Zeme a planét.

Ďalšiu vystrihovačku "Denný oblúk Slnka", si môžete stiahnuť vo formáte pdf po kliknutí na obrázok a vytlačiť si ju. Potom ju stačí podlepiť tvrdým papierom, zložiť a používať podľa návodu v stiahnutom dokumente.


Kliknutím na obrázok si stiahnete pdf súbor s vystrihovačkou "Denný oblúk Slnka"

Pridávame vystrihovačku "Kde sa nachádza súhvezdie Veľký voz", ktorú si môžete stiahnuť vo formáte pdf po kliknutí na obrázok a vytlačiť si ju ako čiernobielu, alebo farebnú. Potom ju stačí podlepiť tvrdým papierom, zložiť a používať podľa návodu v stiahnutom dokumente.


Kliknutím na obrázok si stiahnete pdf súbor s vystrihovačkou "Kde sa nachádza Veľký voz"

Teraz pridávame vystrihovačku "slnečného kompasu", ktorú si môžete stiahnuť vo formáte pdf o kliknutí na obrázok a vytlačiť si ju ako čiernobielu, alebo farebnú. Potom ju stačí podlepiť tvrdým papierom, zložiť a používať podľa návodu v stiahnutom dokumente.

Kliknutím na obrázok si stiahnete pdf súbor s vystrihovačkou "slnečného kompasu"

Toto video pojednáva o meteoroch, meteorických rojoch, pozorovaniach meteorov a zameriava sa aj na tohtoročný roj Lyridy, ktorý bude mať maximum v raných hodinách 22.4.2020.

ilustračné obrázky: https://cdn.pixabay.com/

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader