17 May

KozmoNews #11

Dátum: 17.05.2024
Kategória: Zo sveta

Ani posledné dva týždne sa nezaobišli bez noviniek z astronómie a kozmonautiky. Vitajte pri nových KozmoNews krajskej hvezdárne, ktoré budú aj tentoraz nielen zo sveta, ale tiež z našej krajskej hvezdárne v Michalovciach. 

 

  • SpaceX prichádza s novými skafandrami.

Spoločnosť SpaceX predstavila 4. mája 2024 v  približne minútovom videu nové skafandre pre výstup do voľného kozmického priestoru. Obleky nesú názov SpaceX extravehicular activity suit, skrátene EVA suit. V mnohom pripomínajú obleky ktoré SpaceX využíva pri letoch Crew Dragon, inovácia je však zreteľná najmä v technológii. Už na prvý pohľad si snáď každý všimne vylepšený priezor, ktorý disponuje najmodernejším zobrazením HUD, ktoré informuje svojho nositeľa o celkovom stave skafandru. Modernizáciou si prešli aj bezpečnostné prvky obleku a samotná konštrukcia skafandru bude pripravovaná takpovediac na mieru každému astronautovi, pre lepšiu pohyblivosť a pohodlie pri výstupoch do kozmu. Nové obleky by sa mali po prvý krát použiť v rámci misie Polaris Dawn už tohto roku.

Eva_Suit_Desktop_alternate_1cf9bae18e.jpg
Skafander SpaceX EVA. Foto: SpaceX

 

  • Zem zasiahla silná geomagnetická búrka

Z desiateho na jedenásteho mája 2024 sme aj na východnom Slovensku opäť mohli pozorovať polárnu žiaru. A nie hocijakú. Spôsobená bola geomagnetickou búrkou so silou G5, čo bola najintenzívnejšia búrka za posledných 19 rokov. Polárna žiara bola tak intenzívna, že ju bolo možné zahliadnuť aj v centrách slovenských miest. Ak ste túto polárnu žiaru nezastihli, nezúfajte. Tohtoročná slnečná aktivita, ktorá sa približuje k vrcholu slnečného cyklu nám prognózuje ešte minimálne niekoľko ďalších geomagnetických búrok a pravdepodobne aj polárnych žiar viditeľných z nášho územia.

536-header.jpgMapa aurorálnej aktivity z 11. 5. 2024. Foto: SpaceWeatherLive.com

 

  • India s odvážnymi plánmi pre misiu Chandrayaan-4

Indická vesmírna agentúra rozvíja plány pre svoju misiu Chandrayaan-4, ktorá má zozbierať vzorky s mesačného povrchu a návratovou kapsulou ich doviezť na Zem. Misia by mala pristáť na mieste, kde pristávala aj predchádzajúca misia Chandrayaan-3 a plány po novom počítajú aj s prispením súkromného sektoru. Chandrayaan-4 bude komplexnou misiou so štartom dvoch nosných rakiet konfigurácie PSLV a LVM-3 so súbormi modulov, ktoré zabezpečia zber vzoriek aj ich dopravenie na našu planétu. Misia by sa podľa predikcií nemala spustiť skôr ako v roku 2028.

chandrayaan-3-launch-isro-14july2023-1.webpŠtart misie Chandrayaan-3 z kozmodrómu v Šríharikote. Foto: ISRO

 

  • Rekonštrukcia časti Krajskej hvezdárne

2. mája 2024 sa v Krajskej hvezdárni v Michalovciach začala rekonštrukcia časti prízemia, tzv. klubovne, jej priľahlej miestnosti a strechy. Už dlhšiu dobu išlo o problémovú časť budovy, ktorá – keďže ide o pôvodnú časť Moussonovho domu – si zaslúžila revitalizáciu. Pre našich návštevníkov totiž chystáme novinku, ktorú sa po dokončení určite oplatí navštíviť. Našim cieľom je totiž vybudovať a zariadiť miestnosť s atraktívnou programovou ponukou pre malých aj veľkých. Veríme, že sa tak s vami vďaka podpore Košického samosprávneho kraja už čoskoro stretneme pri novinke v našej programovej ponuke Krajskej hvezdárne v Michalovciach. Vždy čerstvé informácie o priebehu rekonštrukcie sledujte na našom webe a sociálnych sieťach.  

IMG_20240514_135602939.jpg

Budova Krajskej hvezdárne v Michalovciach počas rekonštrukcie. Foto: KHaZKC

 


Zdroje:

https://kosmonautix.cz/2024/05/spacex-predstavila-obleky-pro-vystupy-do-volneho-prostoru/

https://www.spacex.com/humanspaceflight/

https://www.imeteo.sk/spravy/polarna-ziara-nad-slovenskom-zachytena-v-casozbernom-videu-tu-nadheru-musite-vidiet

https://www.spaceweatherlive.com/en/news/view/536/20240511-extreme-g5-geomagnetic-storm.html

https://spacenews.com/india-plans-chandrayaan-4-moon-sample-return-will-involve-private-sector/

 

Zdroje obrázkov: 

https://sxcontent9668.azureedge.us/cms-assets/assets/Eva_Suit_Desktop_alternate_1cf9bae18e.jpg

https://www.spaceweatherlive.com/en/news/view/536/20240511-extreme-g5-geomagnetic-storm.html

https://i0.wp.com/spacenews.com/wp-content/uploads/2023/08/chandrayaan-3-launch-isro-14july2023-1.jpg?resize=1200%2C793&ssl=1

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader