21 Feb

KozmoNews #6

Dátum: 21.02.2024
Kategória: Zo sveta

Po týždni sme tu pre vás opäť s ďalšou várkou KozmoNews!

 

  • 25. výročie letu Ivana Bellu do vesmíru

    20. februára 2024 sme si pripomenuli 25 rokov od udalosti, ktorá sa do dejín slovenskej kozmonautiky zapísala obrovským zlatým písmom. 20. 2. 1999 sa do vesmíru na palube kozmickej lode Sojuz TM-29 dostal prvý slovenský kozmonaut – brigádny generál Ivan Bella. Do vesmíru letel z kazašského kozmodrómu Bajkonur v rámci výskumnej misie na vesmírnu stanicu Mir. Jeho pobyt na stanici trval jeden týždeň (od 20. 2. 1999 do 28. 2. 1999). Na obežnú dráhu Zeme sa dostal ako 385. človek a to vo veku 33 rokov. Na počesť tohto bývalého stíhacieho pilota a prvého kozmonauta samostatnej Slovenskej republiky bola dokonca pomenovaná planétka 22901 Ivanbella. 


    Ivan Bella (Foto: Rudolf Csiba)



  • Jubileum Mikuláša Kopernika

    Výročí sme v uplynulom týždni mali viac. Okrem letu Ivana Bellu na obežnú dráhu Zeme sme mali možnosť osláviť tiež 551. výročie narodenia veľkej osobnosti astronómie – Mikuláša Kopernika.
    Narodil sa 19. februára roku 1473 v poľskej Toruni. Do dejín sa tento polyhistor zapísal ako pôvodca teórie heliocentrizmu, ktorá postupne nahradila Ptolemaiovu geocentrickú teóriu. A to aj napriek tomu, že prvé zmienky o heliocentrizme môžeme pozorovať už u vybraných starovekých filozofov a astronómov. Kopernikov myšlienkový prínos nie je citeľný len v astronómii, ale tiež v matematike, fyzike či filozofii, a jeho dielo „O obehoch nebeských sfér“ (
    De revolutionibus orbium coelestium) je dodnes jednou z najdôležitejších vedeckých aj kultúrnych publikácií.    


    Mikuláš Kopernik, portrét - Toruň, 1580 (autor neznámy)



  • Lander Nova-C „Odysseus“ na ceste k Mesiacu

    Po odloženom štarte sa nakoniec 15. februára podarilo dostať na cestu k Mesiacu raketu Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorá nesie lander Nova-C s označením Odysseus. Špecifikácie tohto lunárneho landeru sme vám priblížili v minulotýždňových KozmoNews. Nova-C už na svojej ceste k cieľu stihol vyhotoviť vďaka svojej navigačnej kamere niekoľko záberov a v dobe písania tohto článku (21. 2. 2024) sa už usadil na obežnej dráhe Mesiaca, vo výške približne 92 kilometrov nad povrchom. Samotné pristátie na povrch je naplánované na 22. februára.

    Lander Nova-C na rakete Falcon 9 na ceste zo Zeme (Zdroj: https://pbs.twimg.com/)
     



  • Trpasličie planéty prekvapujú!

    Aj napriek pokroku vo vývoji ďalekohľadov je pre nás množstvo transneptunických objektov stále záhadou a vzdialené „svety“ sú zahalené rúškom tajomstva. O to vzrušujúcejšie je, keď sa astronómom podarí vďaka najmodernejším technológiám a pozorovacím technikám aspoň po kúskoch poodhaliť niektoré zo záhad objektov, ktoré sa nenachádzajú v relatívnej blízkosti našej modrej planéty. Medzi takéto objekty patria aj trpasličie planéty Eris a Makemake. Vesmírnemu ďalekohľadu Jamesa Webba sa totiž podarilo nájsť dôkazy o tom, že na týchto objektoch, resp. v ich vnútri prebiehajú termálne procesy produkujúce metán. Keďže sú obe trpasličie planéty ďaleko od Slnka, verilo sa, že ide v podstate o neaktívne telesá s nečinným tuhým jadrom a zamrznutým povrchom. Najnovší výskum doktora Christophera Gleina a jeho tímu ukazuje, že vnútro uvedených objektov nemusí byť tak nečinné, ako sme si doposiaľ mysleli. Ich kamenné jadrá môžu byť stále relatívne aktívne a teplé dosť na to, aby dochádzalo k vzniku metánu alebo molekulárneho dusíka. To otvára dvere možnostiam existencie kryovulkanických procesov vnútri týchto planét. Štúdia doktora Gleina a jeho tímu v spolupráci s NASA/ESA/CSA je uverejnená vo vedeckom magazíne Icarus: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0019103524000575   




  • Ženy a dievčatá v astronómií aj v našej hvezdárni

    Organizácia spojených národov vyhlásila 11. február za Medzinárodný deň žien a dievčat vo vede. Od roku 2019 Medzinárodná astronomická únia (IAU) v termíne od 11. februára do 8. marca iniciuje aktivity, ktoré sa zameriavajú na ženy a dievčatá v astronómii.
    Do tohto projektu sa samozrejme zapája aj Krajská hvezdáreň Michalovce. 28. februára 2024 sme pre vás pripravili prednášku o ženách a dievčatách v astronómii, v rámci ktorej chceme vyzdvihnúť prínos a úlohu žien v astronómii, a zároveň povzbudiť mladé ženy k štúdiu prírodných vied. Prednáška sa uskutoční o 17:00 hod. v budove hvezdárne na Hrádku. Vstup je zdarma.  





    Zdroje: 

 

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader