14 Feb

KozmoNews #5

Dátum: 14.02.2024
Kategória: Zo sveta

Hoci boli uplynulé dni relatívne skromné na astronomické novinky, zopár udalostí sa vo svete astronómie a kozmonautiky odohralo. Zhrnuli sme ich opäť do tohtotýždňových KozmoNews.  



  • Pripomíname si jubileum


7. februára sme si pripomenuli 40. výročie prvého výstupu človeka do vesmíru bez pripútania ku kozmickej lodi. V roku 1984 sa astronaut Bruce McCandless v rámci misie STS-41B programu Space Shuttle podieľal na vypustení dvoch telekomunikačných družíc a testovaní manévrovacích jednotiek MMU (Manned Maneuvering Unit). MMU boli prídavné pohonné jednotky pripojené ku skafandrom EMU (Extravehicular Mobility Unit), ktoré mali zabezpečiť pohyb vo voľnom priestore vesmíru. Najskôr sa s jednotkou pohyboval McCandless spolu s Robertom Stewartom v nákladovom priestore raketoplánu Challenger. Následne McCandless vystúpil z raketoplánu a vzdialil sa od neho do vesmírneho priestoru vo vzdialenosti 45 metrov. Po 12 minútach strávených mimo bezpečný priestor raketoplánu dostal povolenie vzdialiť sa až na 90 metrov. Po McCandlessovi sa niečo podobné podarilo aj Robertovi Stewartovi, ten sa aj napriek niekoľkým technickým problémom vzdialil od materskej lode až do vzdialenosti 93 metrov.

(Foto: NASA)


  • Návrat misie Ax-3 z ISS


V jednom z predošlých článkov KozmoNews z 24. 1. 2024 sme Vás informovali o misii Ax-3 spoločnosti Axiom Space k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Jej špecifikom bola okrem iného tiež prítomnosť prvého tureckého astronauta. Dňa 9. februára sa táto polo-komerčná misia ukončila návratom astronautov na Zem. Misia tak bola ukončená úspešne. Cieľom misie bola realizácia vedeckých pokusov a vytvorenie nových možností pre rôzne národy, ktoré by mali záujem sa pripojiť  ku komunite krajín, ktorá sa dlhodobo zaoberá výskumom vesmíru.



  • Lunárny lander Nova-C v príprave na let


15. februára 2024 je naplánovaný let rakety Falcon-9 k Mesiacu. Primárnym nákladom je tentokrát lander Nova-C s označneím Odysseus. Lander je od firmy Intuitive Machines a vznikol v rámci komerčného programu Commercial Lunar Payload Services agentúry NASA. Súčasťou landera bude 6 prístrojov – navigačný demonštrátor LN-1, laserový odrážač LRA, pristávací senzor NDL, palivomer RFMG, nízkofrekvenčný rádiový prijímač na študovanie fotoelektrónového obalu nad regolitom ROLSES a atereo kamery SCALPSS. Raketa mala odštartovať už 14. februára, kvôli problémom s nevyhovujúcou teplotou metánu pre lander bol štart odložený o jeden deň.

(Foto: Intuitive Machines)


  • Špeciálne Valentínske pozorovanie na hvezdárni


Dňa 14. 2. 2024 sa o 18:00 hod. koná v budove našej hvezdárne špeciálne Valentínske pozorovanie pre páry. Pozorovanie je súčasťou celokrajskej kultúrnej akcie s mottom „Spájame lásku a umenie“. Dvojica, ktorá príde na večerné pozorovanie oblohy, zaplatí iba za jednu vstupenku, druhú získa ako darček (1+1 zdarma).

 




Zdroje:



Zdroje obrázkov:

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader