17 Jan

KozmoNews #1

Dátum: 17.01.2024
Kategória: Zo sveta

Vítame Vás pri čítaní prvej "epizódy" novej rubriky KozmoNews Krajskej hvezdárne! Na pravidelnej báze sa Vám budeme snažiť sprostredkovať najhorúcejšie správy z oblasti astronómie a kozmonautiky. Prajeme príjemné čítanie ;) 

  • Úspešný štart rakety Vulcan! Na Mesiac však zásielka nedorazí.

    Dňa 8. 1. 2024 úspešne odštartovala z kozmodrómu na Floride nová raketa Vulcan (CERT-1), ktorá mala na Mesiac vyniesť prvý komerčný lander Peregrine od firmy Astrobotic. Po pár hodinách letu sa však začali hromadiť problémy. Lander Peregrine po odpojení od rakety neudržal orientáciu k Slnku a palubné akumulátory boli vystavené rýchlemu úniku energie. Hoci sa po dodatočných improvizovaných manévroch podarilo upraviť orientáciu landera, nastala podľa tlačovej správy neočakávaná explózia nádrže okysličovadla, čím došlo k výraznému úniku paliva. Lander tak na Mesiac nedoletí.


    Štart rakety Vulcan. (Zdroj: https://www.nasa.gov/news-release/nasa-science-heads-to-moon-on-first-us-private-robotic-artemis-flight/)

  • Nový letový plán misií Artemis.

    Agentúra NASA oznámila na konferencii z 9. 1. 2024 nový letový plán misií Artemis, ktorých konečným cieľom je dopraviť človeka opäť na povrch Mesiaca. Misia Artemis II je naplánovaná na september 2025 – má byť prvým pilotovaným letom k Mesiacu v rámci programu. Let zabezpečí raketa SLS (Space launch System) s loďou Orion. Posádka vykoná testovací oblet Mesiaca. Misia Artemis III bude podľa najnovších plánov pokračovať v septembri 2026, kedy by mali prví astronauti pristáť v oblasti južného pólu našej prirodzenej družice. Nakoniec, na september roku 2028, bola oznámená misia Artemis IV, ktorá poletí k pripravovanej stanici Lunar Gateway na mesačnej orbite a následne zamieri k Mesiacu.

  • Next-gen skafandre AxEMU vo fáze testovania!

    S programom Artemis súvisí aj vývoj a testovanie nových next-gen skafandrov AxEMU – Axiom Extravehicular Mobility Unit od spoločnosti Axiom Space. Prvé prototypy boli predstavené už v minulom roku. Roky 2024 a 2025 budú z pohľadu „života“ skafandrov zásadné, pretože sa dostávajú do fázy plnohodnotného bezpečnostného testovania.


     
    Skafander AxEMU pri testovaní používania špecializovaných nástrojov. (Zdroj: https://www.axiomspace.com/news/axemu-spacesuit-testing)


  • India pokračuje v rozbehnutom vesmírnom výskume.

    1. januára sa z kozmodrómu v indickej Šríharikote opäť ozvalo burácanie motorov. Odštartovala odtiaľ totiž raketa PSLV/C-58 s družicou XPoSat indickej vesmírnej agentúry ISRO. Družica je umiestnená na obežnej dráhe Zeme vo výške 650 kilometrov a jej základnou funkciou je skúmať vesmírne zdroje röntgenového žiarenia. Výskum zaobstará polarimeter POLIX a spektroskop XSPECT. Družica má za sebou už aj prvý úspech – podarilo sa jej zachytiť žiarenie z pozostatku supernovy Cassiopeia A (Cas A).


     
    Družica XPoSat (Zdroj: https://www.isro.gov.in/XpoSat_Gallery.html)


  • Prvá podrobná mapa magnetického poľa ramena Strelca v Mliečnej ceste.

    Vedcom z Tokijskej univerzity sa podarilo vytvoriť prvú podrobnú 3D mapu štruktúr magnetického poľa našej galaxie. Doterajšie výskumy a modely popisovali magnetické pole relatívne všeobecne a homogénne; tím odborníkov sa chváli tým, že ich model je omnoho konkrétnejší a ukazuje magnetické pole špirálového ramena Sagittarius (Strelec) Mliečnej cesty v novom svetle. Výsledky skúmania môžu pomôcť v ľudskom chápaní vzniku a vývoja hviezd v našej galaxii. Na výskume spolupracovala podľa odborného asistenta Yasuo Doi Tokijská univerzita s Univerzitou v Hirošime a európskym satelitom Gaia.


  • Hubblov vesmírny ďalekohľad stále v permanencii.

    Hubblov vesmírny ďalekohľad (HST) zachytil galaxiu Arp 122, ktorá už na prvý pohľad vyzerá zvláštne. Ide totiž o dve galaxie – NGC 6040 a LEDA 59642, ktoré vidíme v procese vzájomnej kolízie. Nachádzajú sa vo vzdialenosti zhruba 570 miliónov svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Herkula. Kolízie galaxií sú síce veľmi dramatické kozmické udalosti, ktoré úplne menia štruktúru jednotlivých komponentov, dejú sa však na obrovských časových škálach. Arp 122 je tak z nášho pohľadu ešte veľmi ďaleko od dokončenia kolízie. Podobný scenár čaká aj našu galaxiu – Mliečnu cestu, ktorá sa má podľa doterajších výpočtov o 4 miliardy rokov zraziť s galaxiou Andromeda (M 31).



    Arp 122 (ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA Acknowledgement: L. Shatz. Zdroj: https://science.nasa.gov/missions/hubble/hubble-captures-a-monster-merger/?utm_source=TWITTER&utm_medium=NASAHubble&utm_campaign=NASASocial)

  • Vesmír očami detí 2024

    Krajská hvezdáreň vyhlásila v spolupráci s Ústrednou hvezdárňou v Hurbanove okresné kolo XXXIX. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže VESMÍR OČAMI DETÍ. Súťažné práce môžu záujemcovia doručiť osobne na hvezdáreň na Hrádku v Michalovciach, do Zemplínskeho kultúrneho centra, pripadne poslať poštou na adresu: Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum, Gorkého 1, 071 01 Michalovce, najneskôr do 27. marca 2024. 




    Zdroje:

    https://www.nasaspaceflight.com/2024/01/vulcan-launch-peregrine-inaugural-flight/

    https://twitter.com/astrobotic/status/1744835489838854215

    https://www.nasa.gov/news-release/nasa-shares-progress-toward-early-artemis-moon-missions-with-crew/

    https://www.axiomspace.com/news/axemu-spacesuit-testing

    https://www.isro.gov.in/PSLV_C58_XPoSat_Mission.html

    https://phys.org/news/2024-01-3d-magnetic-fields-galaxy-star.html

    https://science.nasa.gov/missions/hubble/hubble-captures-a-monster-merger/


    Zdroje obrázkov: 
    https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/screenshot-2024-01-08-021959.png?resize=1536,783

    https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5f9c4976896349619c5b3d7b/11d0a480-3830-4e12-a874-747a6f062c71/COM_Axiom_SuitsShots_20240103_3441_Web.jpg?format=750w
    https://www.isro.gov.in/XpoSat_Gallery.html
    https://science.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/potw2402a.jpg?w=1280&format=webp




Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader