01 Oct

Obloha v októbri

Dátum: 01.10.2024
Kategória: Obloha

Z večera uvidíme v smere na juh veľký štvorec hviezd zo súhvezdia Pegasa a pod ním ako by bolo prázdno. Lenže to len zdanlivo. Pod Pegasom, a na neho nadväzujúcou Andromédou, je nevýrazné súhvezdie Rýb. Predstavujú pár rýb spojených medzi chvostami stuhou. Na oblohe Ryby nájdete len s veľkou trpezlivosťou. Je to síce rozľahlé súhvezdie, zložené ale zo slabších hviezd. Pod Pegasom sa nachádza jedna ryba za chvost spojená povrázkom hviezd s druhou rybou, ktorá sa skoro dotýka Andromédy práve kúsok od miesta, kde sa nachádza Veľká galaxia v Androméde M31. Pod Rybami sa nachádza ešte menej nápadné súhvezdie, ktoré už nájdeme len kúsok nad južným obzorom. Je ním súhvezdie Veľryby, mylne niekedy označované za najväčšie súhvezdie oblohy (tým najväčším je Hydra). Z ďalších súhvezdí stojí za zmienku zvieratníkové súhvezdie Vodnára, ktoré je však tiež nenápadné a nachádza sa vpravo od Rýb a Veľryby.

 

Čo by vám však nemalo uniknúť je pre nás Európanov v podstate neznáma hviezda Fomalhaut alebo Tlama ryby. Nachádza sa v súhvezdí Južnej Ryby a ako názov napovedá, patrí medzi hviezdy južnej oblohy. Lenže teraz je práve takmer ideálna doba zahliadnuť ju aj u nás. V októbri sa dostáva až 10° nad južný obzor.

 

A čím je zaujímavá? Spolu s Regulusom, Aldebaranom a Antaresom patrí k najjasnejším tzv. kráľovským hviezdam, ktoré v staroveku symbolizovali príchod nového ročného obdobia. Je „len“ 17. najjasnejšou hviezdou oblohy, ale na oblohe pôsobí takmer mysticky. Je to jasná hviezda, ktorá sa z prízemného jesenného oparu vynorí len za priaznivých podmienok a budí dojem južných krajov. Je to jedna z mála možností, ako nakuknúť za okraj severnej oblohy k južným súhvezdiam.

 

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je planety-sklnecnej-sustavy-1024x341.jpg

 

Viditeľnosť planét: 

 

  • Merkúr je v októbri nepozorovateľný, nachádza sa na dennej oblohe
  • Venuša je pozorovateľná len vo večernom súmraku nízko nad juhozápadným obzorom
  • Mars je v októbri viditeľný väčšinu noci okrem večera v súhvezdí Blíženci
  • Jupiter sa dá vidieť takmer celú noc okrem večera v súhvezdí Býk
  • Saturn je možné pozorovať väčšinu noci okrem rána v súhvezdí Vodnár
  • Urán je pozorovateľný celú noc v súhvezdí Býk a dá sa podľa mapky vyhľadať v triédri, či malom ďalekohľade
  • Neptún je možné vyhľadať ďalekohľadom na oblohe väčšinu noci okrem rána podľa mapky v súhvezdí Ryby

 

 

 

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je meteors.jpg

 

Činnosť meteorických rojov

 

Každoročne má v októbri maximum meteorický roj Orionidy. Maximum jeho činnosti pripadá na 21. októbra. Hodinová frekvencia Orioníd sa v maxime očakáva okolo 15 meteorov za hodinu. Tento roj je v činnosti už od 2. 10. až do 7. 11. a súvisí so známou Halleyovou kométou. S jej meteoroidmi sa Zem stretáva aj okolo 6. mája (roj η Akvaridy). Orionidy sú veľmi rýchle, ich geocentrická rýchlosť je 67 km/s. Radiant vychádza dostatočne vysoko na pozorovanie meteorov až po polnoci. V tomto roku sú na pozorovanie Orioníd veľmi zlé podmienky, pretože Mesiac krátko po splne bude rušiť pozorovanie celú noc.

 

Drakonidy (iný názov: Giacobinidy) majú radiant v hlave Draka, činné sú v dňoch 6. - 10. októbra a maximum sa očakáva 8. októbra. Pozorovanie treba začať hneď po zotmení kým radiant klesne k obzoru a pozorovať sa dá len zhruba do polnoci. Ich geocentrická rýchlosť je nízka, "len" 20 km/s. Frekvencia je značne premenlivá, od pár meteorov za hodinu až po meteorický dážď, tento rok sa očakáva len okolo 1 meteoru za hodinu. V tomto roku sú podmienky na pozorovanie Drakoníd priaznivé, Mesiac pred prvou štvrťou bude svietiť len hodinu po nautickom súmraku a potom zapadne. 

Na pozorovanie meteorov stačí tmavé miesto s dobrým výhľadom na celú oblohu, nafukovačka, či karimatka, spacák a teplé oblečenie.

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader