17 Oct

Prstencové zatmenie Slnka – užije si ho niekedy aj Slovensko?

Dátum: 17.10.2023
Kategória: Obloha

Aj k ľuďom, ktorí neholdujú astronómii, sa určite dostala informácia o nedávnom prstencovom zatmení Slnka. Odohralo sa 14. októbra 2023, pozorovať ho však mohli len obyvatelia určitých častí severnej, strednej a južnej Ameriky. Z nášho územia zatmenie Slnka nebolo viditeľné.

 

Mapa dráhy prstencového zatmenia Slnka z 14. 10. 2023. Autor obrázku: NASA/Eclipse Predictions by Fred Espenak, NASA's GSFC: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/

 

Čo je vlastne prstencové zatmenie Slnka? Pri prstencovom zatmení Slnka Mesiac prechádza medzi Slnkom a Zemou, jeho uhlový priemer je však príliš malý na to, aby mohol zakryť celý slnečný disk. To je spôsobené tým, že Mesiac nie je dostatočne blízko k Zemi. Mesiac tak síce zakrýva väčšinu Slnka, avšak zostáva viditeľný jasný prsteň obklopujúci tmavú mesačnú siluetu. Intenzita slnečného svetla významne klesá, nie je však taká tma, ako počas úplného zatmenia Slnka. Tento typ zatmenia pomáha vedcom pri štúdiu slnečnej koróny, priemeru Slnka či pohybov Zeme vo vzťahu k Slnku a Mesiacu.

Pri pozorovaní tohto typu zatmenia samozrejme taktiež netreba zabúdať na ochranu očí a pozorovať len so slnečným filtrom alebo prostredníctvom projekcie. Nezabúdajme ani na televízie a internetové online prenosy, ktoré nám z uvedeného „amerického“ prstencového zatmenia Slnka ponúkajú desiatky až stovky záznamov.

 

 

Dočká sa prstencového zatmenia Slnka aj Slovensko? Áno, hoci nie v blízkej budúcnosti. Z územia Slovenska bude najbližšie prstencové zatmenie Slnka pozorovateľné v roku 2075, následne aj v roku 2093. Najbližšie zatmenie Slnka, ktoré u nás budeme môcť sledovať, bude čiastočné zatmenie a to 29. marca 2025.

 

 

Zdroje: 

https://science.nasa.gov/solar-system/skywatching/night-sky-network/solar-eclipses-in-2023-and-2024/

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/

https://www.imeteo.sk/spravy/aktualne-prave-zacina-prstencove-zatmenie-slnka-sledujte-ho-nazivo

CELNIK, W., HAHN, H. M.: Astronomie krok za krokem. Prel. P. Labuda. Praha: Grada Publishing 2023.

 

Titulný obrázok: 

Autor: Windchu - Prstencové zatmenie Slnka zo 14. 10. 2023, zaznamenané v  Los Alamos, Nové Mexiko

Link: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Annular_solar_eclipse.jpg?20231014215556

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader