01 Mar

Obloha v marci

Dátum: 01.03.2024
Kategória: Obloha

Marcová obloha sa už pomaly lúči so zimnými súhvezdiami. Po zotmení sa k západnému obzoru skláňa Býk, známy Orión, ale aj Veľký pes. Na ich miesto sa už tlačia súhvezdia Rak, Lev a Panna, teda rýdzo jarné súhvezdia. Nad východným obzorom tu uvidíme krátko po zotmení hviezdu Spica – najjasnejšiu hviezdu súhvezdia Panny. Táto modrobiela hviezda leží vo vzdialenosti asi 260 svetelných rokov od nás. Nad Pannou, teda približne nad severovýchodným obzorom sa objavuje súhvezdie Pastiera. Poznáme ho podľa toho, že vyzerá ako veľké písmeno „P“. Počas marca je však veľmi výrazne naklonené smerom k svojmu brušku. Na päte písmena P nájdeme jasnú oranžovú hviezdu Arktúr. Arktúr môžeme nájsť aj podľa Veľkého voza. Ten sa v marci nachádza vysoko nad obzorom, počas noci je takmer presne v zenite.

Pokiaľ predĺžime oje voza a zachováme jeho krivosť, dostaneme sa práve k tejto jasnej hviezde. Arktúr patrí do kategórie veľkých červených obrích hviezd. Je vo vzdialenosti asi 36 svetelných rokov a jeho priemer je asi 26 krát väčší než priemer Slnka. Západne od Panny sa nachádza veľké súhvezdie Leva. Tento obrazec je jedným z mála, ktorý svojim tvarom naozaj aspoň vzdialene pripomína to, podľa čoho je pomenovaný. V tomto prípade s istou dávkou fantázie ozaj môžeme na spojniciach hviezd vytušiť obrys ležiacej šelmy. Najjasnejšia hviezda Leva sa volá Regulus. Táto hviezda sa nachádza v juhozápadnej časti súhvezdia (vpravo dole). V skutočnosti ju od Slnka delí vzdialenosť necelých 80 svetelných rokov. Vyššie spomínané hviezdy (Spica, Arktúr a Regulus) tvoria tzv. jarný trojuholník. Západne od Leva (teda aktuálne nad južným obzorom) sa nachádza relatívne nenápadné a malé súhvezdie Rak.

Pokiaľ sa na túto časť oblohy pozriete pod dostatočne tmavou oblohou, potom Raka uvidíte ako malú trojnožku. Ak si zoberiete na pomoc trebárs malý triéder, potom len malý kúsoček severozápadne (vpravo hore) od prostrednej hviezdy uvidíte veľmi peknú otvorenú hviezdokopu M 44. Ľudovo sa tento objekt tiež nazýva Jasličky. Od Zeme je táto hviezdokopa vzdialená 580 svetelných rokov. Jej vek sa odhaduje na 650 miliónov rokov. Pod Levom sú tri malé a nenápadné súhvezdia Sextant, Pohár a Havran. Zároveň pod Rakom, Levom a Pannou sa rozprestiera najväčšie súhvezdie celej oblohy – Hydra. Jej hlava je práve pod súhvezdím Raka.

 

Viditeľnosť planét: 

 

  • Merkúr je v marci viditeľný v druhej polovici mesiaca večer nad západným obzorom po západe Slnka, 24.3. bude v najväčšej východnej elongácii
  • Venuša je tento mesiac pozorovateľná tesne pred východom Slnka na rannom brieždení
  • Mars sa koncom mesiaca objaví na rannej oblohe, kedy bude vychádzať hodinu pred východom Slnka
  • Jupiter je tento mesiac pozorovateľný na večernej oblohe v súhvezdí Baran
  • Saturn je nepozorovateľný
  • Urán sa dá sa podľa mapky vyhľadať v triédri, či malom ďalekohľade na večernej oblohe v súhvezdí Baran
  • Neptún sa nedá v marci pozorovať

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader