Boli sme na Letnom astronomickom praktiku - LAP 2022

18 Aug

Boli sme na Letnom astronomickom praktiku - LAP 2022

Dátum: 18.08.2022
Kategória: Podujatia

Podobne ako vlani sa aj tohtoročné naše Letné astronomické praktikum - LAP 2022 konalo na Hvezdárni v Roztokoch ako súčasť expedície zameranej predovšetkým na praktické pozorovanie meteorov – Perzeíd. Stretli sme sa tu s kolegami z Hvezdárne a planetária v Prešove a z domácej Hvezdárne Roztoky a súčasnými i minulým členmi astronomických krúžkov z týchto hvezdární, ktorí študujú na stredných a vysokých školách. Spolu sa nás všetkých pozorovateľov stretlo v Roztokoch 29. Praktikum sa konalo v dňoch 8. – 14. 8. 2022.

Počasie nám tento rok celkom prialo - pozorovali sme 3 noci zo 6, v polovici nocí bolo zamračené. Počasie však bolo teplé a cez deň až dosť teplé. Mesiac bol v okolí splnu a podmienky z hľadiska presvetlenia oblohy teda neboli najlepšie. Aj tak sme však získali stovky záznamov preletov meteorov a niektoré sa aj podarilo fotograficky zachytiť. Napríklad jeden meteor s jasnosťou -2 magnitúdy, ktorý sme videli, sa zaznamenal aj na snímke zrkadlovkou. Dáta z pozorovaní sme dopoludnia po pozorovaní spracovali programom WIMPS a odoslali sme ich do centra IMO (International Meteor Organization). Fotografovali sme aj snímky nočnej oblohy, najmä Mliečnu cestu a scenérie s ňou zrkadlovkou na statíve.

K dispozícii boli ďalekohľady aj na vizuálne pozorovanie objektov hviezdnej oblohy. Z planét sme pozorovali Saturn, Jupiter a Mars a ako bonus sme v ďalekohľade videli aj Urán a Neptún. Takisto sme pozorovali a fotografovali cez ďalekohľad aj niektoré "Deep Sky" objekty. Jeden večer sme videli aj nové družice systému „STARLINK“ Elona Muska. Program praktika dopĺňali cez deň odborné prednášky a konzultácie k pozorovaniam meteorov. Účastníci praktika mali i bohaté  športové vyžitie. Na dvoch ihriskách za hvezdárňou sa hral futbal a florbal. Tento rok praktikum bolo celkom úspešné, vadila nám len fáza Mesiaca, ale to už nebolo v našej moci zmeniť. Tešíme sa už na ďalšie stretnutie pod tmavou a jasnou hviezdnou oblohou na Hvezdárni v Roztokoch.

Na titulnej snímke nad článkom sú účastníci pri refraktore 150/2250 mm za budovou hvezdárne.                                     

Na základe snímok získaných na tomto praktiku vzniklo aj krátke timelapse video z pohybu Mliečnej cesty a s preletom meteoru snímané fotoaparátom Nikon s objektívom typu "rybie oko".

Tu si môžete pozrieť niektoré fotografie z Letného astronomického praktika LAP 2022 na Hvezdárni v Roztokoch:

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader