09 Sep

Festival na Hrádku - Cesta Slnečnou sústavou

Dátum: 09.09.2024
Kategória: Podujatia

Košický samosprávny kraj a Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum v Michalovciach – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja Vás 22. septembra 2024 pozývajú na Festival na Hrádku.

Ten svojich návštevníkov zavedie nielen na cestu objavovania tajomstiev slnečnej sústavy, ale ponúkne aj otvorenie novej multifunkčnej siene Galileo a špeciálneho hosťa.

Lesopark na Hrádku ponúkne bohatý program pre deti aj dospelých. Ten bude prebiehať na parkovisku, hlavnom pódiu, aj v priestoroch Krajskej hvezdárne. Už od 13,00 hod. privítame na hlavnom pódiu aktérov detského programu. V programových blokoch sa predstaví Bábkové divadlo z Košíc, Tom a Elo, aj Dorotka z Fidorkova. Nebude chýbať zážitková cesta slnečnou sústavou. Na jednotlivých stanovištiach rozmiestnených v areáli lesoparku sa deti hravou formou dozvedia zaujímavé informácie o vesmírnych objektoch, či javoch. Absolvovaním aktivít a získaním dostatočného počtu pečiatok do vesmírneho pasu získajú prémiový balíček s prekvapením. Deti si prídu na svoje aj pri skákacom hrade, maľovaní na tvár, či tematických vesmírnych dielňach. Pre všetkých návštevníkov nebudú chýbať ani stánky s občerstvením.

Priestory Krajskej hvezdárne sprístupnia Planetárny chodník s popisom planét, pozorovanie Slnka v kupole hvezdárne aj pozorovanie prenosným ďalekohľadom, premietanie rozprávok pre deti, či aktivity na terase budovy. Pripravené budú aj atraktívne fotosteny a maskoti, pre tých starších virtuálny kútik aj logické hry.

Na festivale bude slávnostne otvorená multifunkčná sieň Galileo, ktorá sa nachádza v budove hvezdárne. Bola realizovaná v rámci výzvy „Tradície inšpirujú inovácie“ s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja. „Vďaka tejto modernizácii a najmodernejších technológií rozšírime našu programovú ponuku o prenosné planetárium, ktoré bude slúžiť ako virtuálne observatórium na projekciu nočnej oblohy, astronomických javov, ale aj videoklipov a filmov vo formáte 3D“, uviedla riaditeľka Krajskej hvezdárne a Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach Mgr. Alena Navrátilová.

Súčasťou multifunkčnej siene bude aj virtuálny kútik, ktorý prinesie nové zážitky návštevníkom hvezdárne a umožní virtuálne pozorovať vesmír a navštíviť iné planéty, mesiace, či dokonca galaxie. Pri vstupe zaujmú nafukovacie modely Zeme a Mesiaca s posvietením, ktoré sú súčasťou projektu.

Na festivale privítame aj špeciálneho hosťa Dr. Michaelu Musilovú. O 15,00 hod. astrobiologička, analógová astronautka, či marsonautka nám priblíži vyše 30 simulovaných misií na Mars, ktoré viedla ako veliteľka posádky, aj najnovší celosvetový projekt Astro Koruna Zeme. Porozpráva aj o tom, ako žijú a pracujú členovia posádok, čo jedia, alebo ako je to s nosením skafandrov. Dr. Musilová bude v rámci „ Týždňa s Michaelou Musilovou“ zároveň hosťom astronomických pracovísk Košického samosprávneho kraja v Trebišove, Rožňave a v Michalovciach . Mediálnym partnerom festivalu je Rádio Šírava.

Záver festivalu ukončíme symbolicky S hudbou vesmírnou o 17,00 hodine.

Vstupné na podujatie:

v predpredaji – 3 € deti, 5 € dospelý

na podujatí – 5 €

  

Predpredaj : Krajská hvezdáreň – Hrádok 1, Michalovce

Zemplínske kultúrne centrum – Gorkého 1, Michalovce

 

RÁDIO ŠÍRAVA – Mediálny partner

GALILEO – projekt je realizovaný s finančnou podporou KSK v rámci výzvy „Tradície inšpirujú inovácie“

 

Program festivalu :

 

Hlavné pódium :

 

13,00 : TOM a ELO – divadelno pesničková show

14,00 : Dorotka z Fidorkova Dorotka a šašo

15,00 : Bábkové divadlo, KE – Koza rohatá a jež

16,00 : Dorotka z Fidorkova Dorotka a HIP-HOP

17,00 : Príhovor predsedu KSK – Rastislava Trnku

17,05 : S hudbou Vesmírnou – koncert

 

Budova a areál hvezdárne :

 

13,30 : Hvezdáreň – planetárny chodník, pozorovanie Slnka…

15,00 : Michaela Musilová – astrobiologička - prednáška pre verejnosť

16,00 : Slávnostné otvorenie multifunkčnej siene GALILEO

16,30 : Hvezdáreň – 3D vesmírna projekcia, planetárium

 

Areál Hrádku – 13,00 – 17,00 hod

 

  • CESTA SLNEČNOU SÚSTAVOU – súťaže s vesmírnou tematikou – absolvovanie všetkých stanovíšť za odmenu

  • Pozorovanie Slnka v kupole hvezdárne, pozorovanie prenosným ďalekohľadom

  • Obrie 3D modely Mesiaca a Zeme

  • Premietanie rozprávok v priestoroch hvezdárne

  • Galileo virtuálny kútik, logické hry, 3D vesmírna projekcia, planetárium

  • Maľovanie na tvár a vesmírne tvorenie ZUZULIENKA a AN ATELIER,

  • Skákacie hrady, fotosteny, maskoti

  • Zóna KSK – lehátka, stánok s prezentami

  • Stánky s občerstvením pre malých aj veľkých

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader