23 Jul

Legenda o Chang'e

Dátum: 23.07.2024
Kategória: Zo sveta

Dňa 25. 6. sa čínskej misii Chang’e 6 (čítaj Čchang-e) podarilo dopraviť vzorky z odvrátenej strany Mesiaca na Zem. Tým sa zapísala do histórie kozmonautiky, keďže sa to podarilo vôbec po prvýkrát. Program Chang’e je programom čínskej vesmírnej agentúry CNSA, zameraný na prieskum mesačného povrchu pomocou sond. Prvá misia z tohto programu prebehla už v roku 2007, kedy bolo uskutočnené pozorovanie a fotografovanie Mesiaca z jeho obežnej dráhy sondou Chang’e 1. Po nedávno realizovanej šiestej misii sú plánované ešte ďalšie dve, na roky 2026, resp. 2028.

Čo sa však ukrýva pod menom Chang’e? Prečo výskumníci z Číny zvolili pre svoj „vlajkový“ lunárny program práve toto meno? Nuž, budeme sa musieť trošku ponoriť do čínskej mytológie a tradícií tohto východného národa.

Chang‘e, pôvodne známa ako Heng‘e, je jednou z najdôležitejších postáv čínskej mytológie. V čínskom folklóre ide o postavu, ktorá prezentuje Mesačnú bohyňu a manželku slávneho lukostrelca Hou Yi. Často býva mylne zamieňaná s inou mesačnou bohyňou Chang-si, ktorá podľa legiend porodila 12 mesiacov. Predtým, než sa Chang’e stala Mesačnou bohyňou, bola po celej Číne známa svojou neobyčajnou krásou. Jej pokožka bola bledá ako mlieko, mala dlhé čierne vlasy a pery ako kvety čerešne. Meno Chang’e sa skladá z dvoch častí – Chang – čo je znak vlastný a unikátny len pre túto osobu – a znak e – ktorý označuje peknú, mladú ženu. Avšak ako sa z tejto krásnej ženy vôbec stala bohyňa? Ako pri väčšine mýtov, aj v tomto prípade existuje hneď niekoľko verzií. Ich spoločným znakom je elixír nesmrteľnosti a odvanutie na mesiac.

Change_flies.jpg
(Chang'e odlieta na Mesiac)

Aj napriek tomu, že čínska tradícia ponúka množstvo verzii premeny Chang’e na Mesačnú bohyňu, ktoré sa od seba viac či menej líšia, predstavíme si dve, ktoré sú najznámejšie a v mýtoch sa s nimi môžete stretnúť najčastejšie.

Prvá verzia príbehu hovorí o dobrovoľnom vypití elixíru nesmrteľnosti. V ďalekej minulosti, keď bola Zem ešte mladá, svietilo na nebi 10 sĺnk. Vďaka ich extrémnemu teplu na Zemi nič nerástlo, čo ohrozovalo aj samotné ľudstvo. Hou Yi, legendárny lukostrelec a manžel Chang‘e zostrelil z oblohy 9 z nich, za čo získal od bohyne Xiwangmu elixír nesmrteľnosti. Elixíru ale nebolo pre manželov dostatok, preto ho nevypil, ale skryl pod svoju posteľ. Chang‘e ho však raz v noci objavila a vypila. Keď Hou Yi zistil čo sa stalo, vybehol pred svoj dom a zbadal ako jeho manželka odlieta na mesiac. Rozzúrený schytil svoj luk a pokúšal sa ju zostreliť, ale zakaždým minul. Po čase z neho zlosť opadla, dokonca mu Chang‘e začala chýbať. Aby jej ukázal, že sa na ňu viac nehnevá, začal každý večer nosiť pred dom jej obľúbené ovocie a koláče, a to až do doby, kým nezomrel.

Druhá verzia legendy začína rovnako, avšak odmenu za záchranu ľudstva v podobe elixíru nesmrteľnosti získava Hou Yi od manželky Nefritového cisára. Aj v tomto prípade ho bolo pre oboch ̶ Hou Yi aj Chang’e ̶ málo, preto požiadal Chang‘e, aby ho schovala. Vďaka zostreleniu sĺnk sa stal Hou Yi veľmi slávnym, preto za nim začali chodiť ľudia, aby ich prijal za učňov. Jedným z jeho žiakov bol aj Pchang Meng, ktorý chcel elixír ukradnúť. Keď raz vyrazili Hou Yi a ostatní žiaci na lov, Pchang Meng predstieral chorobu a zostal doma. Počkal, kým sa družina dostatočne vzdiali, aby sa mohol vydať do domu svojho učiteľa, a prinútiť Chang‘e , aby mu elixír vydala. Chang‘e vedela, že proti nemu nemá žiadnu šancu, preto elixír rýchlo sama vypila. Pomaly sa začala vznášať a letieť k nebesám. Aby predsa len zostala blízko pri svojom manželovi, ako miesto osamelej existencie si vybrala Mesiac. Keď sa Hou Yi vrátil domov a zistil čo sa stalo, veľmi zosmutnel, pretože sa cítil byť zodpovedný za to, čo sa stalo. Každú noc, potom nosil pred dom jej obľúbené jedlo a dúfal, že sa raz vráti späť k nemu.

S Chang’e je často spájaný biely králik predstavujúci Nefritového králika Yutu, ktorý Mesačnej bohyni robí spoločnosť. Podľa niektorých verzií mýtu, podľa ktorých bola Chang’e od výroby a pitia elixíru doslova závislá, prišlo králikovi ľúto tejto ženy a tak sa rozhodol, že s ňou na tomto neobývanom mieste strávi večnosť. Často býva vyobrazený s tĺčikom a mažiarom, ako mieša pre Chang’e elixír nesmrteľnosti. Jedno z najznámejších vyobrazení Nefritového králika nájdeme v čínskom texte Putovanie na západ, kde s ním bojuje legendárny Opičí kráľ Sun Wukong. Aj Nefritový králik Yutu sa dočkal podobnej pocty ako Mesačná bohyňa – pomenované po ňom bolo lunárne vozidlo, ktoré bolo súčasťou misie Chang’e 3 v roku 2013, následne aj ďalšie vozidlo Yutu 2.

Sun_Wukong_and_Jade_Rabbit.jpg
(Nefritový králik v súboji s opičím kráľom)

Svoje miesto má táto legenda aj v kultúrnom živote Číňanov. Raz za rok, spravidla 15. dňa ôsmeho lunárneho mesiaca, kedy nastáva spln, sa schádzajú a jedia spoločne pod šírou oblohou, konzumujú napríklad aj tzv. mesačné koláčiky, ktoré sú zdobené motívmi súvisiacimi s Chang’e. Počas slávenia sviatku sú Mesačnej bohyni prinášané obete v podobe jedla a ona by ľuďom za to mala zaistiť šťastie v budúcom roku. Tento sviatok sa nazýva Sviatkom stredy jesene, resp. Mesačným sviatkom. Spája sa s koncom žatvy a patrí medzi tie najdôležitejšie v čínskej kultúre.

Mýtický príbeh o Chang’e však prerástol aj hranice Číny – napríklad pri lete misie Apollo 11 na Mesiac, jeden z príslušníkov letovej kontroly ohlásil Michaelovi Collinsovi, členovi misie Apollo 11, aby si dával pozor na krásnu ženu v spoločnosti bieleho králika a prerozprával mu príbeh o Chang’e. Collins mu na to odpovedal, že bude dávať pozor, či túto „bunny girl“ – králičiu ženu nespozoruje.

Nefritový králik, ktorý sprevádza Chang’e, sa nachádza tiež v japonskom a kórejskom folklóre, nemieša však elixír nesmrteľnosti, ale ryžové koláčiky.

V popkultúre nájdeme množstvo odkazov k Mesačnej bohyni – inšpirovaný ňou bol napríklad japonský animovaný seriál Sailor Moon, v ktorom sa hlavná hrdinka volá Usagi, teda v slovenskom preklade Králik. O hľadaní Mesačnej bohyne rozpráva aj animovaný film Až na Mesiac. Vo videohre Bloodborne sa nachádza božstvo zvané Moon Presence, ktoré možno považovať za bohyňu Mesiaca a snov.
 

Autori článku:
Mgr. Nikoleta Sakáčová Kačmárová
Mgr. Dávid Natafaluši, PhD. 


Zdroje: 

https://mythopedia.com/topics/chang-e

https://www.britannica.com/topic/Change-Chinese-deity

BROOKE-HITCHING, E.: Atlas Oblohy. Prel. B. Divinský, M. Galádová, Z. Hritzová. Bratislava: IKAR, 2023, s. 37. 

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader