02 Apr

KozmoNews #9

Dátum: 02.04.2024
Kategória: Zo sveta

Možno sa niektorí z Vás čudovali, prečo v posledných týždňoch nevychádzali nové KozmoNews. Odpoveď je jednoduchá - kvôli pokroku. Pripravovali sme pre Vás totiž nový formát našich vesmírnych správ, pri ktorom sa Vám už nebudeme prihovárať len prostredníctvom článkov na našom webe, ale po novom aj formou krátkych audiovýstupov na našich sociálnych sieťach. Pre zmenu formátu a skvalitnenie obsahu Vám nové KozmoNews prinesieme každé dva týždne.
Vitajte pri nových KozmoNews Krajskej hvezdárne ;)  

 

Japonská sonda SLIM prekonáva očakávania 

Prvý japonský lander SLIM, ktorý pristál na Mesiaci 19. januára 2024 neprestáva udivovať. Cieľom tohto landera bolo otestovať presné pristátie na náročnom svahovitom teréne. Aj napriek ulomeniu jednej z trysiek pri zostupe, tento technologický demonštrátor relatívne úspešne pristál. Pôvodne sa očakávalo, že SLIM „neprežije“ ani prvú lunárnu noc. Nebol totiž vybavený na to, aby prežil drsné podmienky lunárnej noci. Hoci nedošlo k závažnému mechanickému poškodeniu, problémy robili aj palubné akumulátory, ktoré sa nedobíjali a lander tak nemohol vysielať informácie. Prvé prekvapenie nastalo 25. februára, kedy sme sa dozvedeli, že SLIM lunárnu noc prežil a je schopný vysielať signál. Na Zemi sme sa tak mohli tešiť z niekoľkých fotografií, ktoré SLIM a sprievodné pohyblivé moduly LEV-1 a LEV-2 dokázali zachytiť. Ďalšia lunárna noc mala byť pre lander konečnou zastávkou. SLIM však prekonáva všetky očakávania, pretože tento malý technologický zázrak prežil aj druhú lunárnu noc a nadviazal spojenie so Zemou. Očakáva sa, že sa čoskoro opäť prehrejú palubné prístroje a SLIM sa bude musieť odmlčať.


Fotografia vytvorená krátko po zvládnutí druhej lunárnej noci. Autor: JAXA 

 

Delta IV Heavy nechce do dôchodku

Raketa Delta IV Heavy je v službe už 20 rokov a celý svet sa už niekoľko týždňov pripravuje na jej posledný let. Tejto rakete s misiou NROL-70, ako aj celej rodine rakiet Delta sa však očividne do dôchodku nechce. Už niekoľko krát bola v priebehu marca jej posledná cesta zrušená a presunutá na iný termín. Zatiaľ posledný štart z 28. marca 2024 musel byť odložený kvôli problémom na rozvode plynného dusíka vzletovej rampy. Nasledujúci termín štartu rakety, ktorá nikdy úplne nezlyhala, je momentálne stanovený na 8. apríla o 18:57 SELČ. Raketa Delta IV Heavy od roku 2004 štartovala 15 krát, z toho 14 krát išlo o úspech a úplne prvý štart bol čiastočným úspechom.    

Raketa Delta IV Heavy - kozmodróm Vanderberg AFB, 19. 1. 2019. Autor: Michael Peterson, U.S. Air Force

 

Kozmická sonda SOHO objavila svoju 5 000. kométu

Kozmickej sonde SOHO sa počas 28 rokov služby podarilo zachytiť už 5 000 komét. SOHO, teda slnečné a heliosférické observatórium pracuje už od roku 1995. Jej prioritou je študovať povrchové štruktúry na Slnku, a vrchné časti atmosféry Slnka, najmä slnečnú korónu a jej bezprostredné okolie. Štúdium slnečnej koróny zabezpečuje prístroj LASCO, ktorý na pozorovanie využíva umelo vytvorený disk zakrývajúci slnečný kotúč. Vďaka tomu, môžu astronómovia jednoduchšie pozorovať okolie Slnka. Sprievodným bonusom je schopnosť sondy SOHO zachytiť kométy, ktoré lietajú v blízkosti Slnka. 25 marca 2024 sa tak podarilo pozorovať kométu s poradovým číslom 5 000. Tento kúsok sa podaril študentovi doktorandského stupňa z Karlovej univerzity v Prahe. Kométa dostala názov SOHO-5000.

Kométa SOHO-5000 zachytená prístrojom LASCO. Autor: NASA/ESA/SOHO

  

Európske oči mieria k Enceladu 

Európska vesmírna agentúra sa chystá skúmať Saturnov mesiac Enceladus. Pôjde o astrobiologickú misiu s cieľom skúmať podpovrchový oceán a gejzíry vyvierajúce z prasklín v ľade, ktorým je Enceladus pokrytý. Misia by mala študovať a analyzovať potenciál mesiaca z hľadiska obývateľnosti, resp. existencie jednoduchého života. Pre tento program bolo zvažovaných hneď niekoľko mesiacov plynných obrov, Enceladus bol stanovený ako najvážnejší kandidát a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je fakt, že na tomto mesiaci ešte nepristála žiadna kozmická sonda. Druhým a omnoho závažnejším je samotný potenciál tohto objektu. Na Encelade sa pod ľadovou kôrou s vysokou pravdepodobnosťou nachádza voda v kvapalnom skupenstve, gejzíry obsahujú organické látky a sú taktiež dôsledkom hydrotermálnych a tektonických procesov, ktoré sú zdrojom energie. Enceladus tak zrejme má k dispozícii základné stavebné kamene pre vznik života, aj v prípade jeho existencie však ide v najlepšom prípade len o mikrobiálny život. Je však potrebné mať na pamäti, že táto misia je len na úplnom začiatku a ide zatiaľ len o náčrt budúceho projektu, ktorý by mal byť súčasťou iniciatívy Voyage 2050, ktorá má byť pokračovateľom projektov akými boli Cassini-Huygens, JUICE alebo LISA. Európsku vesmírnu agentúru určite ešte čakajú rozsiahle diskusie ohľadom ekonomickej dostupnosti  a technologických možností. Minimálne na papieri to vyzerá na veľmi zaujímavý program európskeho výskumu vesmíru.


Umelecká predstava konceptu skúmania mesiaca Enceladus. Autor: ESA      

 

Úplné zatmenie Slnka sa blíži

Už 8. apríla nastane úplné zatmenie Slnka. Viditeľné však bude bohužiaľ len z územia severnej Ameriky. Ak sa v tom čase nebudete nachádzať v Spojených štátoch či v Mexiku, pozorovať tento zaujímavý úkaz budete môcť len sprostredkovanie prostredníctvom streamov. Slnko sa do úplného zatmenia dostane na 4 minúty a samotné zatmenie bude postupovať od Tichého oceánu. Prvé pozorovanie z pevniny bude možné na pacifickom pobreží Mexika o 11:07 pacifického času. Stopa zatmenia bude postupne prebiehať cez Texas, Oklahomu, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indianu, Ohio, Pennsylvániu, New York, Vermont, New Hampshire, Maine a následne cez kanadské Ontario, Quebec, New Brunswick, ostrov Princa Edwarda a Cape Breton. Pevninskú púť zatmenie Slnka ukončí na ostrove Newfoundland.     

 
Mapa priebehu úplného zatmenia Slnka 2024

 


Zdroje:

https://www.space.com/japan-slim-moon-lander-survives-second-lunar-night

https://twitter.com/Kosmo_Michal/status/1773223852627132699

https://nextspaceflight.com/launches/details/142

https://kosmonautix.cz/2024/03/zive-a-cesky-posledni-start-delta-iv-heavy/

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/03/SOHO_reaches_5000_comets

https://www.sci.news/astronomy/soho-5000-comet-12806.html

https://www.space.com/saturn-moon-enceladus-top-target-europe-astrobiology-mission

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Saturn_s_moon_Enceladus_top_target_for_ESA

https://science.nasa.gov/eclipses/future-eclipses/eclipse-2024/where-when/

 

Zdroje obrázkov:

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/haghBvzYeEa7dk7TqKzrJQ-650-80.jpg.webp

https://www.dvidshub.net/image/5044233/delta-iv-heavy-nrol-71-successfully-launched

https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2024/03/soho_reaches_5000_comets/26003936-1-eng-GB/SOHO_reaches_5000_comets_pillars.jpg

https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2024/03/exploring_icy_moons/25998402-1-eng-GB/Exploring_icy_moons_pillars.jpg

https://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a000000/a005100/a005123/eclipse_map_2024_QR_1920.png

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader