19 Mar

Jarná rovnodennosť 2024

Dátum: 19.03.2024
Kategória: Obloha

Vstupujeme do ďalšieho ročného obdobia! Blíži sa totiž jarná rovnodennosť, ktorá znamená začiatok astronomickej jari.
Rovnodennosť je okamih, kedy sa Slnko nachádza v rovine presne nad zemským rovníkom a osvetľuje pod rovnakým uhlom severnú aj južnú pologuľu. Počas rovnodennosti je dĺžka dňa a noci rovnaká na každom mieste na Zemi. Deklinácia našej hviezdy vzhľadom k Zemi je v tomto okamihu 0 stupňov a v určitom bode na rovníku prechádza cez tzv. nadhlavník, to znamená, že slnečné lúče dopadajú kolmo na toto miesto. Bod, v ktorom sa nachádza slnko v momente jarnej rovnodennosti sa nazýva jarný ekvinokciálny bod, resp. bod jarnej rovnodennosti.
Pred 2000 rokmi ležal bod jarnej rovnodennosti blízko rozmedzia súhvezdí Baran a Ryby, vplyvom precesie (pomalý pohyb osi zotrvačníka Zeme) sa v súčasnosti nachádza v súhvezdí Ryby a posúva sa pozdĺž svetového rovníka takmer až k Vodnárovi. Stále sa však zvyčajne označuje znakom súhvezdia Barana. V roku 2600 sa už bude nachádzať vo Vodnárovi.


Jarná rovnodennosť v roku 2024 pripadá na 20. marca o 4:06 hod. SEČ.



Zdroje:
http://astroportal.sk/obdobia.htm
REES, M.: Vesmír. Prel. Š. Gajdoš, M. Galádová, J. Kubica, A. Lackovičová, K. Maštenová, H. Ploczek. Bratislava: Ikar 2022.
CELNIK, W., HAHN, H. M.: Astronomie krok za krokem. Prel. P. Labuda. Praha: Grada Publishing 2023.

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader