06 Mar

KozmoNews #8

Dátum: 06.03.2024
Kategória: Zo sveta

Redaktor KozmoNews nezaháľa ani v marci a prináša Vám nový súbor noviniek z astronómie a kozmonautiky. Vitajte!


  • Poznáme dátum integrovaného letu zostavy Super Heavy Starship

    Spoločnosť SpaceX neusína na vavrínoch a neustále pracuje na zdokonaľovaní svojich vesmírnych technológií. Svoje úsilie konštruktéri tejto spoločnosti zameriavajú aj na konštrukciu, vylepšenie a testovanie svojho vlajkové ho projektu - zostavy SpaceX Super Heavy Starship. ktorá by mala zastávať centrálnu úlohu pri letoch na Mesiac a medziplanetárnymi letmi. Má to byť najväčšia, najťažšia a najsilnejšia raketa, aká bola doteraz vyrobená. Bohužiaľ, v predošlých rokoch prvý stupeň Super Heavy aj druhý stupeň, teda samotnú loď Starship sprevádzalo množstvo problémov a testovania boli skôr neúspešné, než úspešné. Pri viacerých testoch boli prototypy či už jednotlivých častí, alebo celej zostavy zničené. Pred troma dňami však svet uvidel vylepšenú (a dúfajme, že aj opravenú) verziu zostavy pri teste WDR (Wet Dress Rehearsal), ktorý bol nakoniec úspešný. Tretí integrovaný testovací let by mal smerovať k obežnej dráhe Zeme a spoločnosť SpaceX tento test plánuje podľa posledných informácií na 14. marca 2024.


    Testovanie WDR na plošine Starbase, Texas (Autor: SpaceX) 




  • Jupiterov mesiac Europa v hľadáčiku sondy Juno


    Okrem mesiaca Io, ktorý obieha okolo najväčšej planéty slnečnej sústavy - Jupitera - sa sonda Juno venuje tiež skúmaniu ďalších objektov nachádzajúcich sa v blízkosti tohto plynného obra. Jedným z takých objektov je aj mesiac Europa, o ktorom sa verí, že by mohol byť vhodným hostiteľom mikrobiálneho života. Výskum sondy Galileo už na prelome tisícročí naznačil, že sa pod ľadovým povrchom Europy môže nachádzať oceán kvapalnej vody. V súvislosti s existenciou podpovrchového oceánu a vnútorné zdroja tepla sa čoskoro začali vynárať teórie o možnostiach života na tomto ľadovom mesiaci. Sonda Juno bližšie skúma aj atmosférické pomery Jupitera a jeho jednotlivých mesiacov. zistila napríklad, že sa v atmosfére Europy nachádza aj kyslík s vodíkom. Najnovšie merania však vedcom a najmä podporovateľom teórií o možnom živote na Europe urobili niekoľko vrások na čele. Zistilo sa totiž, že množstvo kyslíka, ktoré sa vyprodukuje do atmosféry mesiaca je nižšie, než sa pôvodne myslelo. Celková hmotnosť vyprodukovaného kyslíka je podľa najnovších odhadov len 12 kilogramov za sekundu (oproti pôvodným odhadom 1000 kilogramom za sekundu je to ozaj rozdiel). Ten vzniká interakciou kozmickej radiácie s ľadovým povrchom, ktorá štiepi vodný ľad na kyslík a vodík. Vedci, ktorí túto tému spracovali v magazíne Nature Astronomy, však jedným dychom dodávajú, že tento objav neeliminuje potenciál existencie mikrobiálneho života v podpovrchovom oceáne. Počkáme si teda na ďalšie skúmania sondy Juno a ďalších výskumných plavidiel.  



  • Ďalšia polárna žiara viditeľná na našom území


    4. marca mohli Slováci opäť zazrieť polárnu žiaru. Dôvodom bola magnetická búrka, o ktorej sa pôvodne predpokladalo, že bude relatívne slabá. Jej intenzita nakoniec prekvapila aj prírodovedcov a tak sme mohli byť opäť svedkami polárnej žiary, tzv. aurory. Keďže sa Slnko v tomto období nachádza na vrchole svojej aktivity (ktorá sa mení v 11-ročných cykloch) môžeme geomagnetické búrky očakávať častejšie. Podobne to môže byť aj s polárnou žiarou, keďže tá vzniká pôsobením nabitých častíc slnečného vetra na vrchné vrstvy atmosféry a nabudenie elektrónov, ktoré sa dostanú na vyššiu energetickú hladinu. Pri návrate elektrónu na pôvodnú energetickú hladinu je vylúčené svetlo a tomuto javu hovoríme fluorescencia. Ak je elektrón od atómu či molekuly odtrhnutý, a následne sa do atómu či molekuly za uvoľnenia svetla vráti, ide o tzv. rekombináciu.  




    Zdroje:
  • https://www.space.com/spacex-fuels-starship-megarocket-ahead--of-3rd-test-launch
  • https://www.sciencetimes.com/articles/49082/20240306/worlds-largest-rocket-spacex-released-images-third-starship-launch-rehearsal.htm
  • https://www.sci.news/space/europa-oxygen-production-12736.html
  • https://www.imeteo.sk/spravy/v-noci-sa-objavila-na-slovensku-polarna-ziara-pozrite-si-najkrajsie-fotografie-z-tohto-nebeskeho-divadla

    Zdroje obrázkov:
  • https://www.space.com/spacex-fuels-starship-megarocket-ahead--of-3rd-test-launch

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader