28 Feb

KozmoNews #7

Dátum: 28.02.2024
Kategória: Zo sveta

Aj na záver februára sme tu pre Vás s novinkami z oblasti astronómie a kozmonautiky ;)

 

  • Kuiperov pás – kam až siaha?

    Kuiperov pás, resp. Edgeworth-Kuiperov pás je rozľahlá oblasť našej Slnečnej sústavy, ktorá je domovom veľkého množstva kamenných a ľadových telies, ktoré označujeme ako KBO – objekty Kuiperovho pásu. Ide o podobné zoskupenie telies, akým je tzv. hlavný pás planétok medzi Marsom a Jupiterom.  Rozprestiera sa však za hranicou obežnej dráhy planéty Neptún až do vzdialenosti približne 50-55 AU (astronomických jednotiek). Aspoň to si vedci doposiaľ mysleli. Sonda New Horizons, ktorá je na svojej kozmickej výprave už od roku 2006, sa momentálne nachádza práve v oblasti Kuiperovho pásu a zásobuje vedcov veľmi zaujímavými novými poznatkami. Jej prieskum naznačuje, že Kuiperov pás by sa mohol rozprestierať omnoho ďalej, než si všetci mysleli. Keďže v relatívne vysokej rýchlosti prelietava vonkajším okrajom pásu vo vzdialenosti 60-krát väčšej než je vzdialenosť Zeme od Slnka a jej zariadenie Student Dust Counter (SDC) zaznamenáva omnoho vyšší objem prachových častíc, než by sa v tejto oblasti mal nachádzať, ponúka sa relevantná otázka, či sa vedci pri výpočtoch veľkosti pásu nepomýlili o niekoľko miliárd kilometrov. V tejto oblasti by totiž malo dochádzať k poklesu početnosti častíc, čo odporuje pozorovaniam New Horizons. Sonda má pred sebou ešte mnoho rokov výskumu - jej misia bola minulý rok predĺžená a energia s pohonom by teoreticky mali vydržať minimálne do roku 2040. Dostať sa preto môže až do vzdialenosti 100 AU od Slnka. Veríme preto, že nás čaká ešte množstvo pozoruhodných záverov z jej prieskumu Kuiperovho pásu.


    Dráha sondy New Horizons skrze Kuiperov pás (Yanping Guo/NASA/JHUAPL/SwRI)



  •         Lander Nova-C pristál na Mesiaci

    22. februára 2024 pristál na Mesiaci prvý komerčný lander Nova-C „Odysseus“ od Intuitive Machines. Aj napriek tomu, že sme obdržali niekoľko veľmi pekných a ostrých záberov z letu, samotné pristátie však sprevádzali problémy. Na tlačovej konferencii sme sa dozvedeli, že lunárny lander sa pri zostupovej fázi pristávania preklopil do horizontálnej polohy proti smeru letu. S tým súvisí aj problém so zariadením EagleCam, ktoré nebolo pred pristátím odhodené, ako sa pôvodne plánovalo. Tento modul bol odhodený až po pristátí a to dnes, 28. 2. 2024. Podľa najnovších informácií bol zostup landeru veľmi turbulentný aj kvôli pristátiu na svahu. Snímky, ktoré zverejňuje spoločnosť Intuitive Machines poukazujú tiež na to, že lander má ulomenú jednu z nôh a leží preklopený smerom do kráteru. Misia je tak zrejme na konci. Nič to však nemení na fakte, že lander na Mesiaci pristál (miesto pristátia už odfotografovala aj sonda LRO) ako prvý komerčný lander. 


    Snímka Nova-C z výšky približne 30 metrov nad povrchom Mesiaca (Intuitive Machines)



  •  SLIM žije!

    Japonský lunárny lander SLIM, prezývaný tiež „Mesačný sniper“, ktorý pristál na mesačnom povrchu 19. januára 2024 úspešne (a úprimne, aj trochu nečakane) prežil lunárnu noc. Lander prečkal kruté mrazy, ktoré dosahujú počas lunárnej noci aj – 180 °C, hoci na to vôbec nebol prispôsobený. V nedeľu, 25. 2. 2024 odpovedal na príkazy z riadiaceho centra, čo znamená, že SLIM žije. Po krátkej dobe bola síce agentúra nútená prerušiť komunikáciu s landerom kvôli prehriatiu komunikačného systému spôsobenému vonkajšími podmienkami, všetci však veria, že sa dočkáme ďalších pozitívnych informácií  z mesačného povrchu. Informovala o tom japonská vesmírna agentúra JAXA na svojom účte X (Twitter).


    Lander SLIM (JAXA, Ritsumeikan University, The University of Aizu)


  • Novinka v programovej ponuke našej hvezdárne!

    Do ponuky pre školské zariadenia zaraďujeme pôvodný slovenský preventívny program "Kozmo a jeho dobrodružstvá", ktorý sa zameriava na prevenciu násilného správania u detí a na školách. Program, ktorý pozostáva z projekcie filmového pásma v dĺžke 30 minút, je vhodný pre deti vo veku 6-10 rokov. Autormi programu a licencie sú Centrum Slniečko n. o. a SOLAR - Hvezdáreň Senec. Program si môžu školy objednať pri návšteve hvezdárne, alebo v rámci našej výjazdovej návštevy v školskom zariadení. Viac informácií radi poskytneme e-mailom alebo telefonicky. 

     

 



Zdroje: 

https://www.nasa.gov/missions/new-horizons/nasas-new-horizons-detects-dusty-hints-of-extended-kuiper-belt/
https://www.sci.news/space/larger-kuiper-belt-12705.html
https://www.intuitivemachines.com/im-1
https://twitter.com/SLIM_JAXA/status/1761981979237732355
https://twitter.com/SLIM_JAXA/status/1761982162075890085


Zdroje fotografií:

https://pluto.jhuapl.edu/Mission/Where-is-New-Horizons.php
https://www.intuitivemachines.com/im-1?lightbox=dataItem-lt4s4vej
https://pbs.twimg.com/media/GEq7-W6WcAAZap_?format=jpg&name=small




 

 

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader