14 Dec

Blíži sa prvý zimný deň

Dátum: 14.12.2023
Kategória: Obloha

Už o pár dní nás z astronomického hľadiska čaká prvý zimný deň. Označujeme ho ako zimný slnovrat, resp. solstícium. Tento rok pripadá na 22. decembra o 04:28 hod. SEČ. Čím je zimný slnovrat dôležitý?

Počas zimného slnovratu z pohľadu Zeme vrcholí Slnko v nadhlavníku na obratníku Kozorožca (23,5 ° južnej zemepisnej šírky), čiže Slnko na poludnie svieti kolmo na tento obratník. Pre nás, keďže žijeme na severnej pologuli, to znamená, že nás čaká najkratší deň v roku a najdlhšia noc. Smerom k severnému pólu dopadajú na Zem slnečné lúče šikmejšie a tým pádom dostáva pologuľa menej slnečného svetla. Začína teda astronomická zima, kým na južnej pologuli začína astronomické leto. Od tohto konkrétneho dátumu sa však až do letného slnovratu začína u nás deň predlžovať a noc skracovať.

Na nebeskej sfére sa Slnko v tento deň nachádza v súhvezdí Strelec (Sagittarius). Za severným polárnym kruhom nastáva polárna noc, počas ktorej Slnko nevychádza nad horizont. Za južným polárnym kruhom naopak nastáva polárny deň, kedy Slnko nezapadá pod horizont.

 

Zimný slnovrat na severnej pologuli. Autor: Przemyslaw "Blueshade" Idzkiewicz

 

Zimný slnovrat však nie je zaujímavou astronomickou udalosťou len pre nás. Existujú dôkazy, že sa zimný slnovrat oslavoval už v mladšej dobe kamennej. V dejinách, ale aj súčasnosti jednotlivých svetových kultúr nájdeme mnoho sviatkov, ktoré pripadajú práve na deň zimného slnovratu. V Iráne či Afganistane sa počas najkratšej noci v roku oslavuje sviatok Yaldā, veľmi známy je germánsky, resp. pohanský sviatok Yule – ktorý je mimochodom jeden z najstarších sviatkov zimného slnovratu. V starom Ríme sa v tejto dobe (podľa juliánskeho kalendára) oslavovali tzv. Saturnálie, na počesť boha Saturna a od doby cisára Aureliana taktiež sviatky Dies Natalis Solis Invicti na počesť slnečného boha.

Mnohé z osláv zimného slnovratu pretrvávajú dodnes, príkladom môže byť tradičný čínsky festival Dongzhi.

 

Zdroje: 

CELNIK, W., HAHN, H. M.: Astronomie krok za krokem. Prel. P. Labuda. Praha: Grada Publishing 2023.

REES, M.: Vesmír. Prel. Š. Gajdoš, M. Galádová, J. Kubica, A. Lackovičová, K. Maštenová, H. Ploczek. Bratislava: Ikar 2022.

 

Titulný obrázok: autor - Tauʻolunga

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader