25 Oct

Čaká nás čiastočné zatmenie Mesiaca

Dátum: 25.10.2023
Kategória: Obloha

V sobotu v noci, 28. októbra 2023, nás čaká ďalší zo zaujímavých astronomických javov – čiastočné zatmenie Mesiaca.

Zatmenie Mesiaca nastáva vo chvíli, keď sa Zem bude nachádzať medzi Slnkom a Mesiacom, a práve naša prirodzená družica vstúpi do zemského tieňa. Podľa toho, ako blízko k zemskému tieňu Mesiac postúpi, nastane buď polotieňové, čiastočné alebo úplné zatmenie Mesiaca. Polotieňové zatmenie si bežný pozorovateľ takmer nevšimne, jedinou zmenou je slabší mesačný svit. Pri úplnom zatmení Mesiaca je zemský tieň vrhnutý cez celý mesačný disk. My však najbližšie očakávame čiastočné zatmenie Mesiaca, pri ktorom sa nám bude zdať, akoby bolo trošičku "useknuté" z jeho spodnej časti

 

Geometria zatmenia Mesiaca. Autor: Sagredo

 (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Geometry_of_a_Lunar_Eclipse.svg) 

 

Toto zatmenie začne o 21:35 hod., maximum dosiahne o 22:14 hod. a koniec očakávame o 22:53 hod. Prechod mesačného disku do a z polotieňa však pri priaznivom počasí bude možné pozorovať ako stmavnutú časť Mesiaca už približne pol hodinu pred, resp. pol hodinu po čiastočnom zatmení. Viditeľné bude nielen na Slovensku, ale na väčšine územia Európy, ale aj Ázie, určitých častiach Ameriky či Austrálie.

Zatmenie Mesiaca nie je pre váš zrak nebezpečné, preto ho voľným okom môžete pokojne pozorovať. Oveľa krajší zážitok vám však zabezpečí pozorovanie triédrom alebo jednoduchým hvezdárskym ďalekohľadom. Opätovne upozorňujeme všetkých nadšencov, že ide o čiastočné zatmenie Mesiaca, pri ktorom bude zatmavená len malá časť Mesiaca v splne. Hoci však nepôjde o grandiózne nebeské divadlo, pri jasnej oblohe bude mať určite aj takéto zatmenie svoje kúzlo.

Ďalšie čiastočné zatmenie Mesiaca budeme môcť pozorovať 18. septembra 2024, najbližšie úplné zatmenie Mesiaca zas 7. septembra 2025.

 

Zdroje: 

CELNIK, W., HAHN, H. M.: Astronomie krok za krokem. Prel. P. Labuda. Praha: Grada Publishing 2023.

https://vedanadosah.cvtisr.sk/podujatie/ciastocne-zatmenie-mesiaca-2023/

https://www.szaa.org/mob-aktuality/631-ciaastocne-zatmenie-mesiaca-28-10-2023

 

Titulná foto: ilustračný obrázok vytvorený prostredníctvom AI

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader