01 Apr

Deň hvezdární a planetárií 2022

Dátum: 01.04.2022
Kategória: Podujatia

Pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa planetárií pripravila hvezdáreň pre verejnosť na nedeľu 10. apríla 2022 program, na ktorý Vás srdečne pozýva:

14.00 - 15.00 VESMÍR PRE NAJMENŠÍCH
- videorozprávka z produkcie našej hvezdárne "AKO ŠLA KOMÉTA DO SVETA"
- skladačky, hry, puzzle, maľovanky,.. .
- diskusia, prehliadka ďalekohľadu v kupole, meteorologického prístroja na terase,



15.30 - 16.30 VESMÍR PRE STARŠÍCH A POKROČILÝCH
- prednáška "METEORITY - KAMENE Z VESMÍRU" s možnosťou zakúpenia meteoritov
- diskusia, prehliadka ďalekohľadu v kupole, meteorologického prístroja na terase

Tešíme sa na Vašu návštevu. Vstup zdarma.



V roku 2022 odporúčala Slovenská ústredná hvezdáreň posunúť termín konania Medzinárodného dňa planetárií na 10. apríla - kvôli pandémii koronavírusu. Naša hvezdáreň si pripomína Medzinárodný deň planetárií programom uvedeným vyššie práve v tento dátum.

Tento astronomický "sviatok" pôvodne vznikol ako Medzinárodný deň planetárií (International Day of Planetariums) a oslavuje sa každoročne druhú marcovú nedeľu. K nedeli sa potom pridala aj sobota, pretože niektoré planetáriá majú v nedeľu zatvorené. Bol zavedený najskôr v Taliansku v roku 1991 Talianskou asociáciou priateľov planetárií (Associazione Amici dei Planetari) a je sponzorovaný Medzinárodnou spoločnosťou planetárií (International Planetarium Society),  združujúcou planetáriá z 35 krajín sveta. Plne medzinárodným dňom sa stal v roku 1995, keď sa k nemu pripojili planetáriá v Európe. Dnes sa oslavuje aj v Severnej a Južnej Amerike, Austrálii, Ázii. Hlavným cieľom Medzinárodného dňa planetárií je povzbudiť spoluprácu medzinárodnej komunity pracovníkov planetárií a popularizovať planetáriá medzi širokou verejnosťou. Planetáriá totiž hrajú dôležitú rolu v súčasnom svete, v ktorom je vysoké svetelné znečistenie a kde ľudia z miest vidia len zopár hviezd. Planetáriá pomáhajú ľuďom opäť sa spojiť s hviezdami a niečo sa o nich dozvedieť. Pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárií sa po celom svete konajú rôzne podujatia, ako prednášky, výstavy so zlacneným či voľným vstupom, aby sa na nich mohlo zúčastniť čo najviac ľudí. Niektoré planetáriá však ponúkajú podujatia k tomuto „sviatku“ počas celého týždňa začínajúceho Dňom planetárií alebo končiacim týmto dňom.

Vlastníme prenosné (skôr prevozné) planetárium s kupolou s priemerom 5 metrov a kapacitou 25 osôb.

Planetárium našej hvezdárne pri podujatí v telocvični školy

Newsletter


ksk
mksr
fond
matica_slovenska
michalovce
michalovcan
mistral
msks
noc
sobrance
akoi
hvezdaren_urbanovo
loader